Родопчани се оказаха поредните излъгани наши гурбетчии.  Дни след като

...
Родопчани се оказаха поредните излъгани наши гурбетчии.  Дни след като
Коментари Харесай

Гурбетчиите - наивници по неволя

Родопчани се оказаха следващите излъгани наши гурбетчии.  Дни откакто гръмна абсурдът с робския труд в една от британските ферми, 14 наши сънародници потеглиха за Острова, с цел да се трудят на полето с вярата, че ще припечелят положителни пари. Но се завърнаха излъгани и унижени. Оказа се, че никой във фермата до Лондон не ги чака, нито им дава обещаното. Не се предоверявайте на инцидентни " работодатели ", поучават експертите. Защото вярата за по-добро възнаграждение постоянно се експлоатира от мошеници.

Районна прокуратура - Смолян се самосезира и стартира инспекция по случая с 14-имата наши сънародници, останали без работа и заслон в Англия, откакто отпътували с заричане за работа във плантация. Групата пишман гурбетчии обмисля дружно да заведе дело против  жената, повела ги към Острова.  

  " Не сме решили още, само че е доста евентуално да заведем дело ", съобщи пред " Марица " Божидар Ковачев. Той и брачната половинка му Стефка Парова са двама от завърналите се разочаровани. 27-годишната Парова описа, че за Англия на 8 февруари тръгнали 15 души от България. Четирима били от Смилян, останалите от Смолян, Асеновград и Ямбол. Минка Ясенова събрала групата, като повела с нея и двете си дъщери, зетя и снахата. Минка работила много време във фермата и по молба на шефа й намерила още хора за работа на полето, описаха излъганите.  По думите им, в началото тя обещавала, че всеки от тях ще взима по 1200 лв. на седмица. 

Всеки от групата самичък платил самолетния си билет до Англия, след което и превоза до самата плантация. Когато стигнали там обаче, действителността се оказала напълно друга. 

Трябвало да работят единствено един ден в седмицата, тъй като нямало задоволително работа за всички. Заплащането също не било обещаното. Оказало се, че ще получават по 30 паунда дневно. Били им обещани каравани, в които да живеят, само че и това не получили.  

Наша сънародничка избавила пишман гурбетчиите, щом се оказало, че място за тях във фермата няма. Жената ги приютила  в дома си в Лондон, откакто прекарали кошмарна нощ без заслон. Тя била родопчанка, позната на един от групата. Дни откакто се завърнаха, българите споделят, че в никакъв случай няма да не помнят жеста й. А тя самата поискала да остане анонимна. Взела ги с колата си от фермата и ги прибрала в дома си. Всички в групата се надявали да припечелят пари, защото имали незабавна потребност от тях.   

Сред разочарованите в групата била и Нина Величкова. Тя тръгнала, с цел да изкара пари за фамилията на бременната си щерка. Жената била работила в чужбина като берачка на плодове и за момент не се  усъмнила, че всичко ще е наред.  

„ Първите два дни са ми кошмарни... Просто тези два дни не желая да си ги припомням, че съществуват. Добре, че в Лондон се откри човек да ни подаде ръка. Бях с 40 градуса температура. Унижението беше ужасно огромно ”, показа Нина пред медии. 

Казва, че се усеща освен излъгана, само че и унижена. Вместо да завоюва пари, тя се връща с 1000 лв. загуба. 

На загуба са и Стефка и Божидар. Двамата за пръв път излизали в чужбина. Тръгнали за Англия, с цел да завоюват за ремонт на къщата си.  

„ Първите дни там бяха кошмарни. Мислех, че това се случва единствено на филм ”, описа Стефка Парова. Тя е безапелационна, че всичко претърпяно ще остане контузия в живота й.  

Част от пострадалите въпреки всичко решили да останат в Англия, с цел да си търсят работа. Според Парова в най-тежка обстановка изпаднало семейство от Асеновград. То се оказало без стотинка за противоположен превоз и по този начин останало да следва Минка с вярата, че ще откри работа и заслон.

Минка Ясенова не бе открита за коментар. Медията е подготвена да й даде право на мнение.

Междувременно от Агенцията по заетостта в детайли осведомят за рисковете за работа в чужбина. Чрез бюрата по труда се реализират осведомителни акции за всички лица, които желаят да работят отвън България. В своите териториални поделения, както и на интернет страницата си www.az.government.bg Агенцията популяризира настоящи материали, съдържащи информация за изискванията на живот и труд в разнообразни страни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР